top of page

El nadal i la gent gran


Generalment associem l'època del Nadal amb l'alegria i la felicitat, les reunions familiars, els abundants menjars, les celebracions, els regals, les nadales, etc. Però és important recordar que amb el pas dels anys i més concretament en la vellesa, el significat que el Nadal té per a nosaltres es va modificant podent convertir-se en una època de l'any marcada per la solitud i la tristesa.


En aquesta època de l'any els sentiments negatius de les persones majors tendeixen a intensificar-se. Reben recordatoris constants de que estem en Nadal a través de la televisió, el periòdic, la decoració, etc. i això els porta a recordar amb més freqüència i intensitat a familiars i amics que ja no estan i a fer-se més conscients de la seva situació actual i de les seves limitacions. Sovint, el seu estat físic o cognitiu dificulta els desplaçaments fora del domicili o la residència, impedint així reunir-se amb tota la família en Nadal o mantenir les seves tradicions nadalenques.


El Nadal ve tan carregat d'emocions que és molt important recordar que no és només una cosa de nens i que les nostres necessitats van canviant però així i tot, a ningú li agrada sentir-se sol i més en aquesta època de l'any.


Què podem fer per ajudar a que la gent gran passi un bon Nadal?


- Busquem la manera de passar una mica més de temps amb ells i donar-los una dosi extra d'afecte. Si no ens és possible veure'ls en persona sempre podem fer-los una trucada o enviar-los una carta.


- Tinguem amb ells un petit detall, no cal que siguin grans regals de molt valor econòmic, els farà il·lusió rebre qualsevol cosa que els faci saber que hem estat pensant en ells. No ens oblidem que rebre un petit detall ens fa il·lusió a tots.


- Adaptem els menjars nadalencs i tradicions a les seves necessitats actuals, no deixem de fer el que sempre hem fet perquè ara ja no es pugui fer de la mateixa manera. Per exemple, si no podem anar a veure amb ells la cavalcada de reis, podem veure-la al costat d'ells per la televisió o portar-los uns caramels; si no poden menjar dolços, oferim-los dolços sense sucre; si no poden estar a casa per obrir els regals el dia de Nadal, fem-los un regal o deixem que participin a l'hora d'embolicar els regals dels més petits de la família.


- Aprofitem per recordar amb ells a aquelles persones que ja no estan oferint-los un espai d'expressió emocional en família. No tractem l'enyorança i la mort com un tema tabú.


- Tinguem converses amb ells sobre les seves vides, ajudem-los a recordar la història de la seva vida per donar-li valor i augmentar la seva autoestima.


En resum, el nostre objectiu és que els nostres majors gaudeixin del Nadal, òbviament això no podrà ser com sempre havia estat sinó que haurem d'adaptar-nos a la nova situació i aprofitar per crear noves tradicions que els incloguin a ells també.


Ana Boned - Psicòloga

Publicaciones de Psicólogos en Sabadell
Publicaciones recientes de Psicólogos en Sabadell
Archivo de Psicólogos en Sabadell
Etiquetas de Psicólogo en Sabadell
Tu psicólogo en sabadell en las redes sociales
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page